Rescue Puppy

INFOPAKKET VOOR ADOPTANTEN

De adoptie van een buitenlandse hond

Wat kan ik verwachten?

Voorwoord

Wat ontzettend leuk dat je eraan denkt om een hond uit Gran Canaria te adopteren! Om een weloverwogen keuze te maken hierin, hebben wij deze informatiebrochure gemaakt. Lees deze aandachtig door en ga na of je een hond uiteindelijk kunt bieden wat deze nodig heeft en of een adoptiehond bij jou en je gezin past. Wellicht heb je al een hoop kennis maar leer je hierdoor toch weer iets bij. Of je hebt nog helemaal geen idee wat je van een rescue hond kunt verwachten? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Komen er ziektes voor bij deze honden? En wat kost dat nou, het adopteren van een hond? Op al deze vragen wordt antwoord gegeven in deze brochure.

Wij wensen je veel leesplezier toe!  

Team Happy Dog Maspalomas Animal Rescue

--------------------------------------------Hoe om te gaan met mijn pas geadopteerde hond?


Wanneer een hond vanuit het buitenland naar Nederland komt, komt deze hond vaak vanuit een heel andere leefomgeving bij ons terecht. Veel honden hebben niet in een huis bij een gezin gewoond en kennen onze menselijke gewoonten vaak helemaal niet. Denk alleen al aan al onze huiselijke geluiden, onze gewoontes van binnen en buiten lopen en willen aaien en kroelen met een hond! Deze honden hebben vaak op straat geleefd of in een dodingsstation gezeten. Mensen betekenden meestal slecht nieuws. En nu wordt van deze honden verwacht dat ze, vaak zonder steun van andere honden, even met die ‘enge’ mensen gaan samenleven in een kleine ruimte!

Hieronder enkele tips om de eerste tijd zo goed mogelijk door te komen en de hond rustig aan te laten wennen aan zijn nieuwe leven:


Houd rekening met vluchtgedrag
Houd er áltijd rekening mee bij het adopteren van een hond uit het buitenland dat deze hond verward, bang en onzeker is bij aankomst. Hoe sociaal en kalm deze hond ook mocht zijn in de opvang, de lange reis heeft op de meeste honden veel impact. Ook al oogt de geadopteerde hond nog zo relaxed, hij kent jou nog niet en ziet je nog niet als zijn vertrouwde basis! Zodra de hond schrikt zal een mogelijk oudere overlevingsdrang de kop weer op steken en zal de hond doen wat hij in zijn vorig leven ook deed; VLUCHTEN. Hoe dan ook, op alle mogelijke manieren. Meer hierover is te lezen in het document “Hoe voorkom je ontsnapping”.


De hond in zijn nieuwe thuis
Indien er al een hond aanwezig is in huis: Laat de honden elkaar voor het eerst ontmoeten in de tuin of bijvoorbeeld in alle rust in huis. Neem je eigen hond NIET mee naar het vliegveld. Deze omgeving is erg stressvol en ook de terugrit naar huis zorgt voor een stressvolle situatie.

Laat de hond langzaamaan kennis maken met het leven zoals dat er in zijn nieuwe gezin uitziet. Neem de tijd de hond te leren kennen en geef de hond de kans zijn nieuwe eigenaren en leefomgeving te leren kennen. Het opbouwen van vertrouwen in elkaar en het smeden van een band kost tijd en aanpassing bij zowel hond als eigenaar. Neem en geef hiervoor ruim de tijd. Verwacht de eerste weken nog niet te veel van de hond: hij is dan nog aan het bijkomen van de reis en de grote verandering in zijn leven. Het belangrijkste is dan: rust, rust en rust. Overvraag een hond niet door hem meteen mee te nemen naar drukke plaatsen, hondenscholen, mee op visite…..het is echt teveel om te bevatten.

  • De eerste weken in zijn nieuwe thuis wordt er gewerkt aan de band en het vertrouwen. Forceer niets. Ga na hoe de hond reageert op alle dagelijkse dingen die in het betreffende gezin voorkomen en leer elkaar steeds beter kennen. Ontdek samen wat de hond leuk vindt om te doen. Laat de hond zoveel mogelijk fijne ervaringen opdoen.

  • Vervolgens wordt het leven steeds meer uitgebreid. Er komt visite in huis, de hond wordt even alleen gelaten, er wordt een bezoekje aan de dierenarts ingepland, een keer mee op visite, er wordt kennis gemaakt met andere honden enzovoorts. Alles op het eigen tempo van de hond.

  • Biedt de hond altijd steun wanneer hij angstig is. Het fabeltje dat een hond genegeerd moet worden wanneer hij angstig is, is allang achterhaald. Ook honden vinden het, net als mensen, fijn wanneer ze merken wanneer ze er niet alleen voor staan en dat er iemand is om ze te steunen. Praat rustig tegen de hond, laat hem dicht bij je zijn. Bij de meeste bange honden is het ‘t beste om ze zelf te laten komen. Je kunt ze proberen te lokken met iets lekkers. Aai een hond die je nog niet goed kent nooit over de kop en kijk ze niet recht aan, zeker niet bij een bange, onzekere, of dominante hond. Weet goed waar je aan begint en geef niet te snel op. De hond heeft misschien veel meegemaakt en verdient op zijn minst tijd om te wennen en te hechten.

  • Aan te raden is om de eerste week ’s nachts bij de hond te slapen. Je kunt bijvoorbeeld in de woonkamer bij de hond slapen of de hond bij het bed laten slapen. Op deze manier kan je de hond troosten en leert de hond vertrouwen te krijgen.

  • Zorg voor een goede rustplek voor de hond waar hij alle prikkels van de nieuwe omgeving kan wegslapen, emmertje leeg maken. Op deze plek laat je de hond ook ten alle tijden met rust zodat hij weet dat hij hier de rust ook krijgt als hij deze nodig heeft en weet dat hij hier veilig is. Een hond die zijn emmertje leeg heeft is in staat om te leren.


Wandelen
Het is belangrijk de eerste periode rustig aan te doen met de wandelingen. Het risico bestaat dat je de hond te snel mooie wandelingen en veel beweging wilt geven. De hond heeft dat immers altijd gemist. Toch is het belangrijk dit rustig op te bouwen. De hond doet zoveel nieuwe indrukken op (nieuwe mensen, geuren, taal, omgeving, voeding, etc) dat die extra indrukken van de prachtige lange wandeling beter even kunnen wachten. Begin met een rondje van 5 minuten en bouw de wandelroutes langzaam steeds iets uit. Zo kunnen deze indrukken gefaseerd binnenkomen bij de hond. Hou er tevens rekening mee niet te lang te lopen met jonge honden. Als richtlijn geldt, voor iedere maand leeftijd, 5 minuten lopen. Met een half jaar is een half uurtje stevig doorlopen dus voldoende. Leren loslopen train je eerst met een lange lijn. Dan in een afgesloten gebied. De eerste paar maanden alleen werken aan de band / relatie tussen jou en de hond is veel belangrijker dan ze los te laten lopen. Als dat goed is, komt het loslopen meestal vanzelf. Realiseer je wel dat jacht- of zwerfhonden wellicht nooit zullen kunnen loslopen omdat het jacht- of zwerversinstinct nog aanwezig is. Ook is het van invloed of je al een roedel hebt of nog niet.

Zindelijkheid
Bij het adopteren van honden uit het buitenland moet je er altijd rekening mee houden dat de hond niet zindelijk is. Op straat leren ze dit immers niet en in de opvang is de situatie er ook niet naar om de honden dit te leren. Je zult daarom zelf veel tijd en energie moeten steken in de zindelijkheidstraining van je hond. De meeste honden zullen dit snel oppikken, maar het kan maar zo dat het bij jou weken of maanden duurt voordat je hond doorheeft dat plassen in huis niet hoort.

Positief belonen
Ga de hond nooit bestraffen wanneer hij anders reageert dan je verwacht had of zou willen, maar ga na waarom je hond zo doet en ga werken aan de onderliggende oorzaak. Houd er zeker rekening mee dat een hond eerst moet wennen, en dat je daarna zijn ware karakter pas zult zien. Dat kan wel zeker 3 maanden duren. Honden die meerdere keren herplaatst zijn, zullen zich moeilijker kunnen hechten. Hun vertrouwen is dusdanig beschadigd dat ze het vertrouwen niet meer durven geven.

Voorkom weglopen
Pas wanneer je genoeg vertrouwen hebt opgebouwd en de hond met plezier naar je toekomt kun je gaan proberen de hond een keer los te laten. Dit is vaak pas na een aantal maanden. Doe dit voor het eerst in een omheind gebied tot je zeker weet dat de hond terug komt en niet zal weglopen. Dan pas buiten: Doe er altijd eerst een lange dunne lijn (zonder lus) aan. Op deze manier voelt de hond zich vrij en kun je alsnog ingrijpen op momenten dat de hond toch niet bij je durft of wil komen. Je kunt de lijn vasthouden en beginnen met korte stukken laten vallen en dit op deze manier uitbreiden. Ook zijn er verschillende GPS trackers te koop. Deze voorkomen niet dat je hond wegloopt, maar kunnen je wel helpen om je hond terug te vinden mocht het ooit toch gebeuren. Meer hierover is terug te lezen in het stuk “Hoe voorkom je ontsnapping”.

Zorg voor een goede registratie van jouw geadopteerde hond: HDM zorgt voor de chipregistratie van de hond voor mensen woonachtig in Nederland. Mensen uit Belgie dienen dit zelf over te laten schrijven bij hun dierenarts. Hang een penning of adreskokertje met dezelfde gegevens (naam en telefoonnummer, adres) aan zowel de halsband als het tuig. Op deze manier kan men contact met je opnemen mocht je hond gevonden worden.


Schematische weergave van de ontwikkeling van de geadopteerde hond:


Bron: https://www.rescuedogs101.com/


ONTSNAPPING

Dagelijks verschijnen er op het internet oproepen over honden die zijn ontsnapt, met de meest verschrikkelijke gevolgen….. Dit zien wij helaas met lede ogen aan. Daarom proberen wij er alles aan te doen om te voorkomen dat dit bij onze hondjes gebeurt.


Het leven in Nederland, met voor de hond vreemde geuren, vreemde mensen en gewoontes, met drukke straten, wordt voor de meeste adoptiehonden als heel erg spannend ervaren. We staan er vaak niet bij stil omdat we het beste met de hond voor hebben maar je haalt een dier weg uit alles wat hij als veilig ervaart. Zijn wereld was voorspelbaar en dat is het nu niet meer. Het is een grote chaos voor hem geworden. Zijn veiligheid is weg. Hij zal terug willen naar hetgeen voor hem als veilig voelde, vertrouwd. Ook al was dat de meest smerige kennel. De hond zal er alles aan proberen te doen om te kunnen ontsnappen, terug naar zijn veilige haven.

Honden ontsnappen vaak tijdens het overname moment: Bij een parkeerplaats of tankstation waar sommige stichtingen hun overnamemoment hebben, ze ontsnappen op het vliegveld tijdens de aankomst of tijdens de aankomst in hun nieuwe huis waar men vergeet de deur goed te sluiten. Honden kunnen thuis ook ontsnappen door zelf een deur te openen, over een schutting te springen of klimmen, de poortdeur van de tuin kan worden vergeten dicht te doen. Kinderen of zelfs volwassenen binnen het gezin die een deur openen en niet in de gaten hebben dat de hond bij de deur zit. Allemaal moment die een hond kan aangrijpen om te ontsnappen. Hieronder enkele tips die eraan bijdragen dat de hond veilig blijft:


Hoe voorkom je ontsnapping van je geadopteerde hond?

Om de veiligheid van de geadopteerde hond bovenaan te stellen, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet:


Op het vliegveld
Wij gaan altijd uiterst voorzichtig te werk. De honden komen op het vliegveld aan met een halsband en krijgen van de HDM vrijwilliger (het zogenaamde “dubbel aanlijnen”) een tuigje om. Wij adviseren deze techniek te blijven gebruiken ook thuis. Natuurlijk kun je thuis ook het tuig afdoen.

Wat is dubbel aanlijnen: Een riem aan het veiligheidstuig en een riem aan de halsband. Ook wordt er een koppellijntje tussen de lijn van de halsband en het tuig aangebracht, nog een extra veiligheid. Zeker op het drukke vliegveld, waar je met je hond loopt die nog helemaal gedesoriënteerd en angstig is van de reis! Mocht de hond zich dan lostrekken, of hij trekt zijn hoofd uit de halsband dan heb je nog altijd een lijn vast.  Kleine hondjes kun je vaak beter optillen. De luchthaven is zo overweldigend en ze zijn meer gebaat bij een plekje dan in een dekentje op je arm.


In de auto: de reis naar huis en de daaropvolgende reizen  
Ga ALTIJD met de auto vanaf het vliegveld naar huis en NIET met het openbaar vervoer. De honden zijn gedesoriënteerd, kunnen angstig zijn en weten niet wat ze overkomt tijdens en na de vliegreis. Een rit met het openbaar vervoer is te indrukwekkend en gevaarlijk voor een hond die net in Nederland is aangekomen en is daarom NOT DONE.


Er zijn autogordels te koop voor je hond. Deze klik je vast in de gordelhouder en je maakt het haakje vast aan het veiligheidstuig. Controleer ook altijd of deze gordel goed is vastgeklikt. Hierdoor heeft de hond geen kans om te ontsnappen als hij in de auto zit. Klik je hond dan ook alleen los wanneer je de riem vast hebt zodat de hond nu ook niet opeens kan gaan rennen. Stop van het vliegveld op weg naar huis niet om de hond te laten drinken of iets anders. Open geen portieren. Een angstige hond zal elke gelegenheid aangrijpen om te kunnen ontsnappen. De hond kan gaan hijgen tijdens de reis maar dit is voornamelijk stress. Als er nog iemand bij je is, kun je de hond natuurlijk onderweg wel even laten drinken maar laat de hond in de auto en de portieren gesloten. Je zult meestal merken dat het hijgen niet voortkomt uit dorst maar vanwege stress.


Deze autogordel kun je kopen voor onder de 5 euro bij Zooplus: http://www.zooplus.nl/shop/honden/benches/veiligheidsgordels/gordels/636872?rrec=true


In huis
Sluit alles goed af: Zorg ervoor dat je alle deuren en ramen goed afsluit wanneer je hond net bij je is gearriveerd. Voorkom dat er zomaar iemand van buiten naar binnen kan lopen. Plak desnoods de bekende geeltjes op de deuren met LET OP!  Wees ook extra voorzichtig wanneer iemand van binnen naar buiten gaat. Het zal je nog verbazen hoe snel een hond langs iemand kan glippen om te ontsnappen.

Deuren die open gaan zijn altijd erg aantrekkelijk voor honden. Ze gaan erdoor naar buiten voor wandelingen en er zijn allemaal geuren en geluiden die door een open deur komen. Ook kan de hond de eerste tijd in huis angstig zijn (de meeste honden zijn dit immers niet gewend). Een uitweg naar buiten is dan heel verleidelijk voor de hond. Hiervoor is het “sluizensysteem” een oplossing. Het sluizensysteem houdt in dat je ervoor zorgt dat er 2 ‘deuren’ zijn voordat jij en de hond naar buiten kunnen. Dit kan een woonkamerdeur + buitendeur zijn. Maar eventueel ook een traphekje + buitendeur. Zorg er altijd voor dat wanneer de buitendeur open gaat, dat de woonkamerdeur of hekje dicht zit zodat de hond niet plotseling naar buiten kan rennen wanneer je even niet oplet.


In de tuin
Wij hebben tijdens het adoptieproces al rekening gehouden met wat de hond nodig heeft, maar sommige honden zijn echte ontsnappers. Die klimmen, wanneer ze de kans hebben, zo over de schutting. Zorg ervoor dat er geen spullen tegen de schutting/poort aan staan waar een hond op kan springen om zo over het hek te klimmen. Blijf in het begin altijd bij de hond wanneer hij of zijn in de tuin is, laat hem nooit zonder toezicht in de tuin de eerste weken. Net als een kat, maakt een hond in nood rare sprongen. Je hebt zelf ook niet alles onder controle natuurlijk! Het kan bijvoorbeeld gaan onweren, er kunnen harde knallen van straat afkomen, er kan een vogel voorbijvliegen waar de hond achteraan wil …. je weet nog niet hoe jouw nieuwe hond hierop kan reageren.

Als er een poort in de tuin is, let er dan goed op dat deze op slot zit zodat niemand de poort open kan doen zonder dat je dit door hebt. Als er kinderen in het gezin aanwezig zijn, leer deze dan aan om de poortdeur altijd goed dicht te doen. Let ook zelf goed op of de poortdeur wel echt dicht zit. Laat vriendjes van kinderen, familie en leveranciers ook niet zonder vooraankondiging de tuin binnen stappen.

Dit alles geldt natuurlijk voor iedere hond, maar bij een buitenlandse adoptiehond kun je er maar beter 100% zeker van zijn dat de tuin echt compleet veilig is. Tijdens de wandeling

Onze honden komen vaak van de straat of het dodingsstation. Hoe ze daar terechtkomen dat is vaak nog maar de vraag. Waren het straathondjes? Waren het huishonden? Zaten ze vastgebonden in de tuin? Hoe dan ook, vaak zijn ze helemaal niks gewend en zeker niet het drukke Nederlandse verkeer: Auto’s, vrachtwagens, fietsers, mensen op skeelers, hardlopers, spelende kinderen. Allemaal dingen waarvan de hond kan schrikken en hierdoor weg wil rennen.


Gebruik daarom altijd de dubbel aangelijnde techniek: Een veiligheidstuig en een halsband, beiden met een aangelijnde riem en een koppellijntje (deze materialen worden door ons meegeleverd tijdens adoptie). Dit voelt misschien overdreven, maar mocht je hond schrikken en zich uit 1 van beiden wurmen, dan zorgt de andere lijn op deze manier voor extra veiligheid.

Je kan de lijn aan het tuig ook vastmaken aan een buikriem zodat je maar 1 lijn in je hand hebt. Gebruik geen flexlijn!!! Door de enorme kracht die de hond tijdens het rennen heeft kan deze flexlijn ineens uit je handen schieten en als een raket achter de hond aangaan wat natuurlijk extra angst met zich meebrengt.

Sommige honden zijn zo slim en handig dat ze uit ieder tuig weten te ontsnappen. Controleer het veiligheidstuig en de halsband regelmatig en voor iedere wandeling of deze nog intact zijn en geen zwakke plekken vertonen. Extra veiligheid bieden de 3-punts veiligheidstuigen. Tegen een meerprijs leveren we die graag, vraag hierom bij je contactpersoon. Gebruik de dubbel aangelijnde techniek minimaal de eerste drie maanden.

Mocht je uiteindelijk toch je hond willen loslaten probeer dit dan altijd op een veilige plek die omheind is! En het liefst ook een hoge omheining zodat je hond er niet gemakkelijk overheen kan springen. Op doggydate.nl vind je meerdere hondenspeeltuinen waar het veilig is om je hond los te laten en te laten rennen met anderen. Happy Dog Maspalomas organiseert ook meerdere dagen waarop je de honden veilig omheind met anderen kunt laten spelen. Vraag hierom bij je contactpersoon. Als dit goed gaat dan kun je weer op een veilige omheinde plek bij je in de buurt oefenen. Pas wanneer je hond dit goed beheerst onder verschillende omstandigheden (andere honden, mensen, kinderen in de buurt) dan kun je je hond veilig loslaten. Dit duurt vaak meerdere maanden om dit goed aan te leren. Ga niet te snel want voor je het weet moet je en wij op zoek naar een vermiste hond.


Mijn hond wordt vermist, wat nu?

Neem direct contact met ons op. Zie formulier: “Wat te doen bij vermissing”.


Ga posten op de plek waar je hond vermist is geraakt. Leg kleding neer die naar jou  ruikt op de plek waar de hond is weggelopen, vaak komen honden weer terug naar deze plek. Stel ook kleding veilig in een plastic zak zodat er geen geurverlies is. Dit is belangrijk mocht de hond niet snel gevonden worden.

Zet bijvoorbeeld eten en drinken neer en ga dan op een veilige afstand zitten zodat je jouw hond zou kunnen roepen/lokken.


Wanneer honden ontsnappen uit angst, gaan ze in de vluchtmodus. Baasjes herkennen ze niet meer en mensen zijn eng. Wanneer je je hond ziet en wil lokken maak jezelf dan klein en gebruik woordjes/zinnen die je vaak tegen je hond zegt. Loop niet op de hond af en blijf rustig.


Probeer je hond alleen te pakken/grijpen wanneer je zeker weet dat je je hond te pakken krijgt, wanneer dit mislukt is er een hele grote kans dat je hond weer wegrent en dat je weer van vooraf aan kunt beginnen. Vraag ons om advies.


Wanneer je je hond weer hebt gevonden, meldt dit dan bij ons.

Wat kost een hond?


Een hond kost net als elk ander huisdier elke maand weer geld. Dit gaat niet alleen in het voer zitten maar ook dierenartskosten en de nodige verzorging. Helaas beginnen veel mensen aan een hond zonder dat ze een budget opstellen en komen er later achter dat een hond toch best wat geld kost. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom honden naar het asiel worden gebracht. Het opstellen van een budget zodat je precies weet hoeveel geld je aan je hond moet uitgeven is erg belangrijk!

Hoeveel geld heb je te besteden aan je hond? Welke verzorging heeft hij allemaal nodig? Moet hij naar de trimsalon? Wat kost een hondencursus bij jou in de buurt? Ga je een hondensport beoefenen? En ook belangrijk, heb je voldoende tijd of moet je een dagopvang of hondenuitlaatservice inzetten.  Een goede voorbereiding is er belangrijk!

Een kleine hond heeft natuurlijk minder voer nodig dan een grotere hond dus daarin zullen de kosten een beetje verschillen. Gemiddeld kun je uitgaan van €40 tot €60 per maand, afhankelijk van het merk en de grootte van je hond. Heeft je hond problemen met bijvoorbeeld zijn vacht dan heb je speciale voeding nodig, dit kost iets meer dan normaal voer.

Spelen & bewegen
Een hond heeft beweging nodig, dus ook hiervoor zul je spullen moeten aanschaffen. Speciale honden, kauwspeelgoed, denkspelletjes, botten en wat dacht je van een cursus of hondensport? Heb je een boot en neem je de hond vaak mee, dan is een zwemvest erg verstandig om aan te schaffen.

Accessoires
Elke hond heeft zijn/haar eigen plekje nodig om te slapen of om zich even terug te kunnen trekken. Een bench, mand of kussen zul je dus moeten aanschaffen. Er zijn heel veel soorten maten.

Vachtverzorging
Sommige honden moeten elke 6 tot 8 weken naar de trimsalon. Zelf heb je ook spullen nodig om de vacht van je hond netjes en verzorgd te houden. Borstels, hondenshampoo, anti-vlooien middelen zijn hier voorbeelden van.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Naast de jaarlijkse controle en vaccinaties bij de dierenarts moet je ook geld apart zetten voor noodgevallen. Wat als je hond ineens ziek wordt en geopereerd moet worden? Je kunt hiervoor ook een verzekering afsluiten, kijk goed naar de voorwaarden en wat ze wel en niet vergoeden! Hierover verder meer.

Het afscheid
Het onontkoombare afscheid van je trouwe vriend kost, naast enorm emotioneel leed ook het bedrag van de crematie of het begraven.

 
  • Facebook
  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Happy Dog Maspalomas