top of page
Fletch.jpg

De Podenco Canario

The great forgotten

De Podenco Canario is een ras dat al eeuwenlang voorkomt op de Canarische eilanden. Podenco's zijn halfwindhonden. De Podenco is een vriendelijke, levendige hond. Hij is clownesk, een beetje eigenzinnig, en vooral nieuwsgierig.
Deze honden worden zeer slecht behandeld door de eigenaren (jagers) op Gran Canaria en worden vaak “the great forgotten “genoemd. Na het jachtseizoen worden ze in grote getale gedumpt of gedood, zelden worden ze ouder dan 3 jaar.

Spaanse hondenrassen : Over ons

Podenco’s zijn zeer intelligent en leren snel. Maar ze hebben een eigen wil en als zij het belang van het commando niet inzien zullen ze het negeren,
Buiten zijn het zeer alerte honden die veel belangstelling voor hun omgeving hebben. Zelfs een blaadje dat beweegt krijgt hun aandacht. Eeuwen lang gefokt als jachthond op konijnen hebben de meeste podenco’s in mindere of meerdere mate jachtinstinct.

Donja
Spaanse hondenrassen : Over ons
received_1723990011070421.jpeg

Podenco’s zijn zeer geschikte gezinshonden, zij zijn geduldig en lief met kinderen en over het algemeen zachtaardig in omgang met andere honden en katten. Zij moeten met zachte hand maar consequent opgevoed worden.
Ze zullen al snel leren wat wel en wat niet mag maar zal op een clowneske manier proberen toch hun zin te krijgen. Denkspelletjes en (stevige) wandelingen zijn voor hen een manier om hun energie kwijt te raken.
Of ze kunnen loslopen is altijd een vraag, laat ze zeker niet los in een omgeving met veel verkeer. Vele podenco’s kunnen prima los op het strand of in het bos, al kunnen ze daar de benen nemen en pas na uren weer opduiken. Een goed alternatief zijn de omheinde losloopterreinen die bijna overal wel in de omgeving te vinden zijn.

Spaanse hondenrassen : Over ons

In huis zijn het, mits ze genoeg beweging krijgen , rustige honden die uren in de mand, of liever op de bank liggen te luieren. Podenco’s liggen niet graag op de vloer, en zullen waarschijnlijk iets hoger willen liggen. De bank is uit hun oogpunt een prima luierplek.
De podenco Canario is een unieke hond.Met zijn grote opstaande oren en zijn gestroomlijnde lichaam heeft hij een prachtig, apart uiterlijk Hij kan zonder moeite over een 2 meter hoge omheining springen.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar over het algemeen is de Podenco een zeer geschikte huishond voor een actief persoon en/of gezin.

Spaanse hondenrassen : Over ons
48185509_1202096686612450_55932640719578

De Pointer

De voorouders van de Pointer zijn vermoedelijk enkele eeuwen geleden in Spanje ontstaan, maar de Pointer zelf is ontwikkeld in Groot-Brittannië en wordt ook wel de Engelse Pointer genoemd. Rassen die waarschijnlijk werden gebruikt om de aanwijzer te maken, waren de Spaanse aanwijzer, Foxhound , Greyhound , Bloodhound , verschillende setterrassen en misschien zelfs een Bulldog ergens onderweg.

Spaanse hondenrassen : Over ons

Gedrag en karakter

Gedrag en karakter
De Pointer ziet eruit als een aristocraat, en hij is, maar hij is ook leuk en ondeugend vanaf het begin. En hoewel hij constant vogels in de hersenen heeft, brengt hij ook graag tijd door met zijn gezin, zowel volwassenen als kinderen. Hij is zelfs zeker dat hij het hart van het gezin is, en misschien is hij dat ook. Hij gaat met hen jagen, speelt eindeloos met de kinderen, staat geduldig terwijl de kleintjes zichzelf in stand houden door hem vast te houden, en waarschuwt iedereen voor de aanwezigheid van bezoekers, vreemden of iets ongewoons. In het veld is hij hard aan het laden, maar thuis is hij zachtaardig en een beetje terughoudend, tenminste met mensen die hij niet kent.

53347669_2815213252036598_60563759042658
Spaanse hondenrassen : Over ons
49255477_1223328447822607_1755053693050290176_n_edited.jpg

Jachtinstinct en training

Een pointer is echter niet je dagelijkse familiehond. Hij is een zeer ontwikkelde jachtmachine, de Ferrari van de Sporting-rassen. Plan om elke dag tijd door te brengen en hem de oefening te geven die hij nodig heeft. Een paar lange runs, de mogelijkheid om naast je fiets te rennen en zijn favoriet, jagen of trainen voor de jacht zijn allemaal goede manieren om hem te helpen al zijn energie te verbruiken. Een waarschuwing echter, wacht tot hij minstens 2 jaar oud is, wanneer zijn botten en gewrichten voldoende ontwikkeld zijn om te rennen, en neem contact op met uw dierenarts voordat u een oefenprogramma met uw huisdier begint. Is er een veilig afgesloten of verkeersvrije plek in de buurt van uw huis waar u ongeveer een uur kunt wandelen terwijl uw aanwijzer loopt? Aanwijzers kunnen ook uitblinken in behendigheid, gehoorzaamheid, rally, tracking en, natuurlijk, veldproeven, waar ze topconcurrenten zijn.

Als het op training aankomt, kunnen Pointers koppig zijn, maar ze zijn zeer intelligent en leren snel wanneer ze worden gepresenteerd met stevige, consistente opdrachten en beloond voor correct gedrag. Positieve versterking in de vorm van lof of traktaties werkt goed, maar een harde behandeling kan averechts werken.

bron: allesoverhondenrassen.nl

Spaanse hondenrassen : Over ons
bottom of page