top of page
ontsnapping.jpg

Hoe voorkom je ontsnapping

WAT TE DOEN BIJ ONTSNAPPING ? 

Dagelijks verschijnen er op het internet oproepen over honden die zijn ontsnapt. Dit zien wij helaas met lede ogen aan. Daarom proberen wij er alles aan te doen om te voorkomen dat dit bij onze hondjes gebeurt. Honden ontsnappen tijdens het overname moment, sommige stichtingen hebben deze momenten op een parkeerplaats bij een tankstation, of ze ontsnappen op het vliegveld. Ze beginnen te rennen zodra u de autodeur open doet, ze kunnen ontsnappen uit deuren. Ze kunnen over een schutting springen of klimmen, de poortdeur van de tuin kan worden vergeten dicht te doen. Kinderen die een deur openen. Allemaal moment die een hond kan aangrijpen om te ontsnappen. 


Alle honden waarvan we weten dat ze jachtinstinct hebben of waarvan we weten dat ze bang zijn komen in zogenaamde houdini-proof tuigen. Dit tuig heeft ipv 2 banden nog een derde band achter de ribben waardoor de hond zichzelf niet uit het tuig kan trekken. 


Maar wat kunt u hier zelf  tegen doen?  


Op het vliegveld: Wij gaan altijd uiterst voorzichtig te werk. De honden komen aan met een tuig én een halsband. Wij adviseren dan ook ten zeerste om de eerste tijd dubbel gezekerd uit te laten, en zeker op het drukke vliegveld! Een riem aan het tuig en een riem aan de halsband. Mochten ze zich dan lostrekken of ze trekken hun kop uit de halsband dan heeft u nog altijd een lijn  vast. 


In de auto: Er zijn autogordels te koop voor uw hond. Dit klikt u vast in de gordelhouder en u maakt het haakje vast aan het tuigje. Hierdoor heeft uw hond geen kans om te ontsnappen als u de deur open doet. Klik uw hond dan ook alleen los wanneer u een riem vast heeft zodat uw hond nu ook niet opeens kan gaan rennen. Stop niet onderweg om de hond te laten drinken. Open geen portieren. De hond kan gaan hijgen maar dit is voornamelijk stress. Als er nog iemand bij is, kunt u natuurlijk onderweg wel even laten drinken maar laat de portieren gesloten. U zult meestal merken dat het hijgen niet voortkomt uit dorst maar vanwege stress.  


Deze kunt u kopen voor onder de 5 euro bij Zooplus: http://www.zooplus.nl/shop/honden/benches/veiligheidsgordels/gordels/636872?rrec=true 


U kunt eventueel ook een hondenkennel kopen, deze kunt u op de achterbank of in de achterbak plaatsen. Uw hond zit dan in de kennel en ook dan is er geen ontsnappingsgevaar wanneer u de deur opent. Zorg er dan wel goed voor dat uw hond niet alsnog weg kan rennen als u de kennel opent. 


In de tuin: Wij hebben tijdens ons adoptieproces al rekening gehouden met wat de hond nodig heeft, maar sommige honden zijn echte ontsnappers. Die klimmen wanneer ze de kans hebben zo over uw schutting. Blijf hierom in he begin altijd bij uw hond wanneer hij of zijn in de tuin is. Let, als u een poort heeft, ook goed op dat deze op slot zit zodat niemand de poort open kan doen zonder dat u dit doorheeft. Als u kinderen heeft leer deze dan aan om de poortdeur altijd goed dicht te doen en wanneer ze hier te jong voor zijn let dan altijd zelf eerst goed op of de poortdeur wel echt dit zit. 


In huis: Deuren die open gaan zijn altijd erg aantrekkelijk voor honden. Ze gaan erdoor naar buiten voor wandelingen en er zijn allemaal geuren en geluiden die door een open deur komen. Mocht u een echte wegloper hebben dan kan het verstandig zijn om het sluizensysteem te gebruiken. Het sluizensysteem houd in dat u ervoor zorgt dat er 2 ‘deuren’ zijn voor u en de hond naar buiten kunnen. Dit kan een woonkamerdeur + buitendeur zijn. Maar eventueel ook een traphekje + buitendeur. Zorg er altijd voor dat wanneer de buitendeur open gaat uw deur of hekje dicht zit zodat uw hond niet plotseling naar buiten kan rennen wanneer u even niet oplet. 


Buiten: Lijn uw hond de eerste tijd altijd dubbel gezekerd aan, dit voelt misschien overdreven maar zoals eerder aangegeven: Mocht uw hond schrikken en zich los trekken uit zijn of haar halsband dan heeft u nog altijd de riem vast die aan het tuig vastzit. Onze honden komen vaak van de straat of het dodingsstation. Hoe ze daar terechtkomen dat is vaak nog maar de vraag. Waren het straathondjes? Waren het huishonden? Zaten ze vastgebonden in de tuin? 

Hoe dan ook, vaak zijn ze helemaal niks gewend en zeker niet het drukke Nederlandse verkeer. Auto’s, vrachtwagens, fietsers, mensen op skeelers, hardlopers, spelende kinderen. Allemaal dingen waarvan uw hond kan schrikken en weg wil rennen. 


Houd uw hond ook dubbel aangelijnd dus met lijn en tuig en met de halsband en lijn. Ondanks dat uw gevoel er goed bij is, zeker 3 maanden. Mocht u uiteindelijk toch uw hond willen loslaten probeer dit dan altijd op een veilige plek die omheind is! En het liefst ook een hoge omheining zodat uw hond er niet gemakkelijk overheen kan springen. Op doggydate.nl vindt u meerdere hondenspeeltuinen waar het veilig is om uw hond los te laten en te laten rennen met anderen. Als dit goed gaat dan kunt u weer op een veilige omheinde plek oefenen met het hier komen. Pas wanneer uw hond dit goed beheerst onder verschillende omstandigheden (andere honden, mensen, kinderen in de buurt) dan kunt u uw hond veilig loslaten.  

Dit duurt vaak meerdere maanden om dit goed aan te leren. Ga niet te snel want voor u het weet moeten u en wij op zoek naar een vermiste hond. 


Mijn hond wordt vermist, wat nu? 

Belt u als eerste altijd de stichting, dan helpen wij u verder. Zie formulier: Wat te doen bij vermissing. 


Ga posten op de plek waar uw hond vermist is geraakt. Leg kleding neer die naar u ruikt op de plek waar de hond is weggelopen, vaak komen honden weer terug naar deze plek. 

Zet bijvoorbeeld eten en drinken neer en ga dan op een veilige afstand zitten zodat u uw hond zou kunnen roepen/lokken. 

Vaak wanneer honden ontsnappen uit angst gaan ze in de vluchtmodus. Baasjes herkennen ze niet meer en mensen zijn eng. Wanneer u uw hond ziet en wil lokken maak uzelf dan klein en gebruik woordjes/zinnen die u vaak tegen uw hond zegt. Loop niet op uw hond af en blijf rustig.  

Probeer uw hond alleen te pakken/grijpen wanneer u zeker weet dat u uw hond te pakken krijgt, wanneer dit mislukt is er een hele grote kans dat uw hond weer wegrent en dat u weer van vooraf aan kunt beginnen. 


Wanneer u uw hond weer heeft gevonden, meld dit dan bij ons. 

bottom of page